Komunikat Powiatowego Lekarza Weterynarii w Giżycku

W związku ze zwiększoną aktywnością ptactwa dzikiego, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku zaleca w szczególności zachowanie szczególnej ostrożności podczas prowadzenia prac polowych przy udziale osób, które zajmują się obsługą drobiu.

Załączniki:
Pobierz plik (Komunikat HPAI.pdf)Komunikat HPAI.pdf[ ]468 Kb

Rozporządzenie nr 2 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 5 lutego 2024 r

Rozporządzenie nr 2 Wojewody Warmińsko-Mazurskiego z dnia 5 lutego 2024 r. w sprawie odstrzału sanitarnego dzików na terenie województwa warmińsko-mazurskiego.

Załączniki:
Pobierz plik (SCAN_20240209_084505906.pdf)SCAN_20240209_084505906.pdf[ ]1970 Kb

Broszura dotycząca znakowania miodu.

Broszura dotycząca znakowania miodu.

Załączniki:
Pobierz plik (Broszura znakowanie miodu.pdf)Broszura znakowanie miodu.pdf[ ]1958 Kb

Wytyczne Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczące znakowania miodu.

Wytyczne Warmińsko-Mazurskiego Wojewódzkiego
Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczące
znakowania miodu.

Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące zjawiska obgryzania ogonków u świń

Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące zjawiska obgryzania ogonków u świń

Badanie na włośnie

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku informuje, że w dniu 1 stycznia 2024 r. weszło w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 24 sierpnia 2022 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz. U. z 2022 r. poz. 1896). Jedyna metoda badawcza do wykrywania włośni według w/w zmiany rozporządzenia to metoda wytrawiania.

Na terenie powiatu giżyckiego badanie mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania przeprowadzane jest wyłącznie w Stacji Diagnostyki Włośnicy nr 280601 przy Gabinecie Weterynaryjnym Barbara Sołkiewicz, 11-500 Giżycko, ul. Kościuszki 14/5 (tel. 608790542).