Informacja dla rolników dokonujących uboju na użytek własny

Informacja dla rolników

 

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku informuje, że rolnik dokonujący uboju na użytek własny cieląt do 6 miesiąca życia, owiec i kóz ma obowiązek przekazywania powstałych materiałów  SRM do uprawnionych zakładów utylizacyjnych.

Materiał szczególnego ryzyka (SRM) z uwagi na profilaktykę BSE stanowią:

      - u cieląt: migdałki, jelita od dwunastnicy do odbytnicy, krezka,

      - u owiec i kóz: do 12 m-cy: jelito biodrowe, śledziona,

od 12 m-cy: głowa łącznie z mózgiem i gałkami ocznymi, migdałki, jelito biodrowe, śledziona, rdzeń kręgowy

 

                           Najbliższe zakłady utylizacyjne:

 

                        STRUGA S.A.

Zakład Pośredni kat. 1 i 2 w Olecku

19-400 Olecko, ul. Przemysłowa 10

Tel. (87) 520-20-51 lub 604-519-995

 

                    ENERGOUTIL Sp. z o.o.

19-300 Ełk, Nowa Wieś Ełcka, ul. Ełcka 1A

Tel.(87) 620-38-58 lub 783-888-809

INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU

Informacja w załączeniu.

Załączniki:
Pobierz plik (INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU.pdf)INFORMACJA DLA HODOWCÓW DROBIU.pdf[ ]170 Kb

WAŻNY KOMUNIKAT GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII DLA HODOWCÓW I PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ

WAŻNY KOMUNIKAT GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII DLA HODOWCÓW I PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ

Załączniki:
Pobierz plik (GIWpuf71-19 z 2.09.2016r.pdf)GIWpuf71-19 z 2.09.2016r.pdf[ ]1336 Kb

WAŻNY KOMUNIKAT DLA HODOWCÓW I PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ

WAŻNY KOMUNIKAT DLA HODOWCÓW I PRODUCENTÓW TRZODY CHLEWNEJ.

Załączniki:
Pobierz plik (Komunikat.doc)Komunikat.doc[ ]70 Kb

Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej

Wymagania weterynaryjne dla prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej

Komunikat z dnia 08.01.2016

K O M U N I K A T

               Powiatowy Lekarz Weterynarii w Giżycku poszukuje  lekarzy  weterynarii do pracy na warunkach umowy – zlecenia do sprawowania nadzoru nad ubojem zwierząt rzeźnych, w tym badania przedubojowego i poubojowego, oceny mięsa i nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o ochronie zwierząt  w trakcie uboju   do rzeźni  „ PINI BEEF BY PIEMONT” spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, spółka jawna, Antonowo ul. Browarna 1, 11-500 Giżycko.

 Giżycko, 08 stycznia 2016r.

Powiatowy Lekarz Weterynarii

w Giżycku

Stanisław Piłat